Αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης

Αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 4329/13.01.2010

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Άμυνας 

 

Η παραχώρηση των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στις τοπικές κοινότητες και η αξιοποίησή τους προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών.

Για την μελλοντική αξιοποίηση και την εικόνα των πρώην στρατοπέδων Καρατάσου, Παύλου Μελά, Ζιάκα, Παπακυριαζή, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κακιούση και Μακεδονομάχου Κόδρα, οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκπόνησαν σχετικές μελέτες-προτάσεις. Κύριο χαρακτηριστικό των μελετών είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, η δημιουργία χώρων πρασίνου που θα δώσουν πνοή στην πόλη μας, η οποία τα τελευταία χρόνια διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ σε άλλες πόλεις της Ευρώπης η αντιστοιχία πρασίνου ανά πολίτη είναι 10 τμ, στην Θεσσαλονίκη η αντιστοιχία είναι μόλις 2,27 τμ ανά κάτοικο.

Οι προτάσεις των φοιτητών που στο σύνολό τους αγγίζουν τις 60, καθώς έχουν εκπονηθεί παραπάνω από μία μελέτες για κάθε πρώην στρατόπεδο έχουν διαμορφωθεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε πρώην στρατοπέδου, του περιβάλλοντα χώρου και αφορούν προτάσεις για δημιουργία χώρων άθλησης, υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, ανάδειξη και αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων εντός των χώρων των πρώην στρατοπέδων. Βασικό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων είναι η δημιουργία αστικών πάρκων, χώρων αναψυχής και πρασίνου με υποδομές χρήσιμες στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποια είναι η πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων  αναφορικά με το ζήτημα απόδοσης των πρώην στρατοπέδων που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στις τοπικές κοινωνίες και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών;

- Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία τις προτάσεις που μπορούν να καταθέσουν έγκυροι φορείς, όπως η πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και να προχωρήσει σε ένα κύκλο συνεργασίας για την καλύτερη αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων προς όφελος των πολιτών;

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α' 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β'